ကနေဒါနိုင်ငံ McMaster တက္ကသိုလ်ရဲ့ လေ့လာမှုအသစ်တစ်ခုအရ၊ အသားပိုမိုစားသုံးခြင်းဟာ ကျန်းမာရေးအတွက် ကောင်းမွန်နိုင်ပြီး ကင်ဆာကြောင့် သေဆုံးခြင်းကနေ အကာအကွယ်ပေးနိုင်တယ်လို့ တွေ့ရှိခဲ့ပါတယ်။ ဒီတွေ့ရှိချက်ဟာ အသားစားသုံးမှုနဲ့ ပတ်သက်ပြီး အရင်က ပြုလုပ်ခဲ့တဲ့ လေ့လာမှုတချို့ရဲ့ ရလဒ်တွေနဲ့ ဆန့်ကျင်နေပါတယ်။ ဒါပေမဲ့ ဒီလေ့လာမှုကို အမဲသားမွေးမြူသူများအသင်းက ရန်ပုံငွေထောက်ပံ့ထားပေမယ့်၊ လေ့လာမှုဒီဇိုင်းနဲ့ အချက်အလက်ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာမှုမှာတော့ ပါဝင်ပတ်သက်ခဲ့တာ မရှိဘူးလို့ သုတေသီတွေက ဆိုပါတယ်။


သတင်းအပြည့်အစုံ (Full Story)

အသားစားသုံးခြင်းနဲ့ပတ်သက်ပြီး အများက လက်ခံထားတဲ့ အယူအဆတွေကို စိန်ခေါ်လိုက်တဲ့ လေ့လာမှုအသစ်တစ်ခု ထွက်ပေါ်လာပါတယ်။ Applied Physiology, Nutrition and Metabolism ဂျာနယ်မှာ ဖော်ပြခဲ့တဲ့ ဒီလေ့လာမှုကို McMaster တက္ကသိုလ်က သုတေသီတွေက ပြုလုပ်ခဲ့တာပါ။

သုတေသီတွေဟာ အရွယ်ရောက်ပြီးသူ ၁၆,၀၀၀ နီးပါးရဲ့ အချက်အလက်တွေကို လေ့လာခဲ့ပြီး၊ သူတို့ ပုံမှန်စားသုံးတဲ့ တိရစ္ဆာန်နဲ့ အပင်ကရတဲ့ ပရိုတင်းပမာဏကို ခွဲခြမ်းစိတ်ဖြာခဲ့ပါတယ်။ သူတို့ရဲ့ စားသောက်မှုပုံစံဟာ ကင်ဆာ ဒါမှမဟုတ် နှလုံးရောဂါကြောင့် သေဆုံးနိုင်ခြေနဲ့ ဆက်စပ်မှုရှိမရှိကို ဆန်းစစ်ခဲ့ပါတယ်။

လေ့လာမှုရဲ့ အဓိကတွေ့ရှိချက်ကတော့ တိရစ္ဆာန်ကရတဲ့ အစားအစာတွေဟာ သေဆုံးနိုင်ခြေ မြင့်မားခြင်းနဲ့ ဆက်စပ်မှုမရှိတဲ့အပြင်၊ ကင်ဆာကြောင့် သေဆုံးခြင်းကနေ အကာအကွယ်ပေးနိုင်တယ်ဆိုတာပါပဲ။ အထူးသဖြင့်၊ တိရစ္ဆာန်ကရတဲ့ ပရိုတင်းကို ပိုမိုစားသုံးခြင်းနဲ့ ဆက်စပ်ပြီး ကင်ဆာကြောင့် သေဆုံးမှုတွေမှာ "အနည်းငယ် သိသာထင်ရှားတဲ့ ကျဆင်းမှု" ကို တွေ့ရှိခဲ့ရတယ်လို့ သုတေသီတွေက ပြောပါတယ်။

အပင်ကရတဲ့ ပရိုတင်းကတော့ ကင်ဆာသေဆုံးမှုအပေါ်မှာ "အနည်းငယ်သာ သက်ရောက်မှုရှိပြီး"၊ တိရစ္ဆာန်ကရတဲ့ ပရိုတင်းကတော့ အနည်းငယ် အကာအကွယ်ပေးတဲ့ အာနိသင်ရှိနိုင်တယ်လို့ လေ့လာမှုက ဆိုပါတယ်။

ဒါပေမဲ့ ဒီတွေ့ရှိချက်ဟာ အမေရိကန် ကင်ဆာအသင်း (American Cancer Society) ရဲ့ ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေကို လျှော့ချဖို့အတွက် အပင်အခြေပြု အစားအစာတွေကို အားပေးတဲ့ တရားဝင်ရပ်တည်ချက်နဲ့တော့ ကွဲလွဲနေပါတယ်။


ဒီသတင်းက ဘာကြောင့် အရေးကြီးတာလဲ (Why This Story Matters)

ဒီသတင်းဟာ လူထုကျန်းမာရေးမှာ ကျယ်ကျယ်ပြန့်ပြန့် လက်ခံထားတဲ့ "အနီရောင်အသားတွေက ကင်ဆာဖြစ်နိုင်ခြေကို မြင့်တက်စေတယ်" ဆိုတဲ့ အယူအဆကို တိုက်ရိုက် စိန်ခေါ်လိုက်တာပါ။ ဒါဟာ စားသုံးသူတွေအတွက် အစားအသောက်နဲ့ ပတ်သက်တဲ့ ရွေးချယ်မှုတွေမှာ ရှုပ်ထွေးမှုကို ဖြစ်စေပါတယ်။ တစ်ဖက်မှာ အသားလုပ်ငန်းရဲ့ ရန်ပုံငွေနဲ့ ပြုလုပ်ထားတဲ့ လေ့လာမှုဖြစ်တာကြောင့် ရလဒ်အပေါ် ဘက်လိုက်မှုရှိနိုင်မလားဆိုတဲ့ မေးခွန်းထုတ်စရာတွေ ရှိနေပေမယ့်၊ အခြားတစ်ဖက်မှာတော့ အာဟာရဆိုင်ရာ သိပ္ပံပညာမှာ အမြင်တစ်မျိုးတည်း မှန်တယ်လို့ သတ်မှတ်လို့မရသေးဘူးဆိုတာကို မီးမောင်းထိုးပြနေပါတယ်။


ခြုံငုံသုံးသပ်ချက် (The Big Picture)

ဒီလေ့လာမှုဟာ အာဟာရသိပ္ပံရဲ့ ရှုပ်ထွေးပြီး အမြဲတမ်းပြောင်းလဲနေတဲ့ သဘောသဘာဝကို ပြသနေပါတယ်။ လေ့လာမှုတစ်ခုတည်းရဲ့ ရလဒ်အပေါ်မှာ အခြေခံပြီး အစားအသောက်ပုံစံကို ချက်ချင်း ပြောင်းလဲဖို့ မသင့်တော်ပါဘူး။ ဒီလို တစ်ခုနဲ့တစ်ခု ဆန့်ကျင်နေတဲ့ လေ့လာမှုတွေဟာ သိပ္ပံပညာရှင်တွေကြားမှာတောင် အချေအတင်ဖြစ်နေဆဲဖြစ်ပြီး၊ အများပြည်သူအနေနဲ့ ကျန်းမာရေးဆိုင်ရာ ဆုံးဖြတ်ချက်တွေချဖို့ ပိုမိုခက်ခဲစေပါတယ်။ အဆုံးစွန်မှာတော့၊ ကျယ်ပြန့်တဲ့ သုတေသနအထောက်အထားများစွာကို ခြုံငုံသုံးသပ်ပြီး၊ မိမိရဲ့ ကျန်းမာရေးအခြေအနေနဲ့ ကိုက်ညီတဲ့ အစားအသောက်ပုံစံကို ကျွမ်းကျင်သူတွေနဲ့ တိုင်ပင်ပြီးမှ ရွေးချယ်တာက အကောင်းဆုံး ဖြစ်ပါတယ်။


ကိုးကားချက်များ (References)